Youtube gyerekeknek, jön a Youtube Kids!

youtube_kids

Nagyszerű hír a Youtube legújabb fejlesztése, nem csak a szülőknek, hanem a hirdetőknek is, ez a Youtube Kids. Az elképzelés szerint a 13 évesnél fiatalabbak biztonságosan, felnőtteknek szóló tartalmak nélkül tudják használni a világ legnagyobb videómegosztóját, de a program egyéb hasznos funkcióval is rendelkezik.

Designban mindenképpen sikerült nagyot alkotni, hiszen kifejezetten gyerekek számára készült színes felületek letisztult formában biztosítják a felfedezés, tanulás, szórakozás szabadságát. Hiszen itt biztosan nem kell attól aggódni, hogy olyan tartalomba fut bele, amelybe nem kellene. Ez magába foglalja a kereső speciális, a normál Youtube keresési találatoktól eltérő szűrési beállításait, valamint a tartalmak között előre beállított rajzfilmeket, a tanulást segítő filmeket, ismeretterjesztő videókat és zenéket. A speciális tartalom összeállításához igénybe vették sok híres Youtube csatorna tulajdonos, de olyan nagy cégek, mint a DreamWorks és a National Geographic segítségét is.

És hogy hogyan tudja használni az igazán fiatal korosztály? A nagy képek könnyítik meg a kezelést, akik pedig még írni sem tudnak, hangvezérléssel irányíthatják az applikációt. A kontroll mindenképpen a szülőké: felügyelhetik, ellenőrizhetik és akár korlátozhatják, hogy mit csinál a gyerek az interneten. Hogyan?
Például egy időzítővel szabályozni lehet, hogy a gyerek meddig használhatja a programot, milyen keresési találatok közül válogathat, a felhasználói hozzászólásokat pedig levették a felületről.

Egyelőre csak valószínűsíthető, hogy a felületen megjelennek majd hirdetések. Természetesen szigorú szűrési szempontok alapján, de bővülne a fogyasztói kör. Nem meglepő az ilyen irányú fejlesztés, hiszen a teljes Youtube nézettsége évente 50 százalékkal nő, a családoknak szóló csatornák esetében pedig a 200(!) százalékhoz közelít ez a szám.

Az ingyenes androidos applikáció egyelőre még csak az Egyesült Államokban érhető el, de előbb utóbb hozzánk is eljut, remélhetőleg a “gyerekbetegségek” kiküszöbölése után. A hírek szerint a Google keresője, a Chrome és kap hasonló funkciót.

Vélemény, hozzászólás?