Képkeverés élőben: VJ történelem

Visual Jockey Visual Jockey történelem

A Vj (Visual Jockey) real-time állít össze vizuális show műsort, mely bulik, fesztiválok, koncertek és rendezvények kihagyhatatlan látványeleme.

Hogyan kapcsolódik a marketinghez? Bármely céges rendezvényünkön lenyűgözhetjük vendégeinket és ügyfeleinket, egy a cég témájához/arculatához kapcsolódó élő videó show-val. De honnan is ered, és mi pontosan a VJ-zés?

vj

Talán a lemezlovas mintájára a legtalálóbb kifejezés a látványlovas lenne, de nincs még igazán meghonosodott kifejezésünk a szakmára.
A VJ feladata hasonló a DJ-hez: egy folyamatos, egybefüggő képi világot teremteni, amit a zene stílusára, ütemeire épít fel. Bakelit helyett videofile-okkal, saját videókkal, előre összeállított animációkkal, filmekkel dolgozik, eszközei erre a célra kifejlesztett eszközök és szoftverek.

Már az 1920-as években megjelent az első “fényorgona”, (Mary Hallock-Greenewalt) már felépítésében is nagyon hasonlított a modern keverőpultokra és fő funkciója a zene “lefestése” volt.
A hatvanas években aztán egészen új őrület, a Disco indult hódító útjára, a diszkógömbök a színes fények új szenzációval szolgáltak. 1966-ban készült Andy Warhol híres performansza, “Exploding Plastic Inevitable” néven, mellyel művészi szintre kívánta hozni a bulizást különböző látványelemekkel.
A hetvenes években aztán a bandák tudatosan kezdtek el előre szerkesztett videókat vetíteni koncertjeiken. New York híres klubjában, a Ritz Riotban kiépítésre kerülnek állandó projektorok és vetítővásznak, amit a feltüzelt közönség nem egyszer sörös üvegekkel dobál vagy éppen lerángat a helyéről.

1980 Májusában Merrill Aldighieri kap felkérést a Hurrah-éjszakai klubtól, és ekkor született meg az első élő videó show. Az MTV alapítói is jártak a klubban ezekben az időkben, és hatást gyakorolt a csatorna fejlődésére. A Commodore Amiga 1985-ben mutatkozik be, mely az első PC melyre animációs programokat is írnak.

Amerikában, a kilencvenes években a Rave-nek köszönhetően, a VJ-k az éjszakai klubokból áttették székhelyüket az undergound partik világába. Megszületik az eslő, kifejezetten VJ-k számára írt szoftver, a Vujak, 1992-ben. Magyarországon 1993-ban robbant be a techno zene és a parti kultúra.
A térhódításban pedig nem kis szerepe volt a Tilos Rádiónak. A technika ekkor még főleg analóg alapokon nyugodott, VHS, S8 és diavetítők, esetleg kezdetleges számítógépes animációk.

A 2000-es évek nagy ugrása alapvetően három okra vezethető vissza:
Majd az asztali számítógépek és laptopok teljesítményé jelentősen növekszik
A projektorok egyre olcsóbbak
A club kultúra nemzetközivé terebélyesedik
Magyarországon a Cinetrip szervezésében mérhetik össze magukat a legjobb VJ-k szerte a világból.

Amennyiben Ön is szeretne élő VJ Show-t rendelni, lépjen velünk kapcsolatba!

Vélemény, hozzászólás?