AdWords for Video – Hogyan használjuk?

Adwords videó hirdetés

Az AdWords for Video segítségével elérhetjük, hogy YouTube-os reklámvideónk a „tiszta” célközönségünk képernyőjén jelenjen meg. Ez azt jelenti, hogy a hirdetés célja nem a lehető legtöbb ember elérése, hisz csak azok nézik meg a reklámot, akiknek felkeltette az érdeklődését. Azzal, hogy a felhasználóra nincsen rákényszerítve a megtekintés, sokkal pozitívabb érzések válthatóak ki.
A YouTube felületén kétfajta hirdetés elhelyezésére van lehetőség:

  • In-Stream

A felhasználó által megtekinteni kívánt videó előtt, öt másodperc után átugorható reklám. A hirdetőnek ez csak akkor kerül pénzbe, ha a felhasználó végig, vagy legalább 30 másodpercet megnéz a reklámból.

  • In-Display

A hirdetés a felhasználó keresési eredményében jelenik meg. A hirdető számláját csak a kattintások után terhelik meg.
Azért nagyszerűek ezek a hirdetési formák, mert a reklámokat csak olyanok nézik meg, akik saját elhatározásból döntöttek a megtekintés mellett. Már csak az a kérdés, hogy hogyan vegyük rá az embereket erre. Először is bele kell képzelnünk magunkat a YouTube felhasználó helyzetébe. Egy reklámnak hatnia kell az érzelmekre, mókásnak, sokkolónak kell lennie, vagy akár az összesnek egyszerre. Ha egy hirdetés „száraz” és túlságosan a termék tulajdonságaira fókuszál, az negatív érzéseket válthat ki a felhasználókból. A reklám első öt másodpercének kell magával ragadnia a megtekintőt. A videó kezdése tehát kulcsfontosságú ahhoz, hogy a rendelkezésre álló költségvetésből a lehető legtöbb megtekintést érjük el.
Az AdWords for Video kezelőfelületén a felhasználók további cselekvéseit is nyomon követhetjük: kedveléseket, feliratkozásokat és további videók megtekintését. A videónak ösztönöznie kell  ezekre, hisz az ilyen néző jóval nagyobb valószínűséggel fog emlékezni a reklámra később is.
Célszerű kielemezni egy reklám adatait a következő kampány elindítása előtt, ezzel növelve annak hatékonyságát:

  • Megcélozhatjuk azokat a felhasználókat, akik valamilyen módon pozitívan reagáltak az előző videóra.
  • Kizárhatjuk a kampányból azokat a felhasználókat, akik negatívan reflektáltak rá, ezáltal csökkenthetjük a márka elutasítását.

Hatásos lehet továbbá a videókat egymás után hirdetni úgy, hogy egy történetet meséljenek el. Miután a felhasználó megnézte az első részt, ajánljuk fel neki a másodikat. Ezzel elkerülhetjük, hogy a néző úgy érezze folyton ugyanazzal az üzenettel van bombázva.
Az AdWords for Video nagyszerű lehetőségeket rejt magában a célközönség elérésében és meggyőzésében, valamint a kampány hatékonyságának mérésben. Azonban kulcsfontosságú a reklám tartalmának helyes összeállítása. Az elemzési lehetőségek segítségével ki kell tapasztalni, hogy mi működik a legjobban a célközönségünknél és ezekre alapozva építhetünk fel igazán hatásos kampányokat. Forduljon hozzánk bizalommal!

Vélemény, hozzászólás?