Webes hirdetések – hogyan is kezdődött?

Webes hirdetés A webes hirdetések kialakulása

Amikor az első kereskedelmi törekvések megjelentek az interneten 1997 környékén, site-ok ezrei alakultak és ezekbe kockázati tőke címen több 100(!)milliárd dollár áramolt. Hatalmas sikerek és még nagyobb bukások jellemzik ezt az időszakot…

Alapvetően két fő kategória jött létre:
E-kereskedelmi oldalak, melyek az interneten kínálták portékájukat, valamint a tartalmi weboldalak, melyek érdekes tartalmakkal kívánták megragadni a látogatók figyelmét. Ezen oldalak fő bevételi forrását pedig a fizetett hirdetések adták, csak úgy mint a rádió, TV, újság esetében.

Kezdetben, a hirdetés magát a banner hirdetést jelentette kizárólag. 1998-ban a banner hirdetések piaca vált az egyik legjobban jövedelmező üzletággá.
A népszerű oldalak, mint például a Yahoo akár 100 dollárt is elkértek minden 1000 megtekintés után az oldalaikon. Az ilyen hirdetési árak ígérete hozott létre számtalan kockázati tőkével telepakolt, de sokszor valós teljesítmény nélküli új netes céget.

Az alapötlet egyszerű: viszonylag kevés befektetéssel könnyen pénzt szerezni az új hirdetési formából.
Ha egy weboldal el tudta érni a havi 100 milliós oldalletöltést, akár 3 millió dollárt is zsebre rakhatott – csak a hirdetésekből.
Egy-egy hirdetés árai gyakorlatilag a magazinok tipikus hirdetés árainak felelnek meg, figyelembe véve az olvasottságot.
Egy bizonyos ponton azonban a hirdetők arra jutottak, hogy azért mégsem egészen felel meg a banner hirdetés egy oldalas újsághirdetésnek, vagy 30 másodperces TV reklámnak. Ugyanakkor rengeteg hely volt a hirdetéseknek, sohasem látott méretekben lehetett elérni az embereket.
A “kereslet és kínálat” elv azonban itt is érvényesül, és több lett az eszkimó mint a fóka, ezért hamarosan megindult a mélyrepülés, vagyis kipukkadt a dotkom lufi.

2000 januárjában, a Super Bowl-döntő szüneteiben nem kevesebb, mint 17 dotkom cég, azaz internetes start-up vállalkozás hirdetett, egyenként 2 millió dollárért, köztük például egy macskaalmot interneten értékesítő vállalat. A mértéktelen és ésszerűtlen reklámköltések azonban megásták a cégek nagy részének sírját: a befektetőknél viszont eljött a pont, amikor szerették volna tényekkel és dollárokkal is igazolni döntésük helyességét.

De például ebben a közegben sikerült túlélni a Goggle-nek, és a világ egyik legjelentősebb vállalatává válnia.

Következő cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy mi határozza meg a bannerek minőségi mutatóját.

Vélemény, hozzászólás?