Mit jelent a fizetős Youtube Red valójában?

youtubered

A Google már hivatalosan is bejelentette a Youtube új fizetős szolgáltatását, mely jelentősen megbolygatja a piacot.

Youtube Red – ma még nem sokat mond senkinek, Amerikában azonban már napokon belül élesedik, jövőre pedig már várhatóan nálunk is elérhető lesz.
A havidíjas szolgáltatás 9,99 dollárt kóstál majd, melyhez alapvetően 3 régóta áhított funkció jár majd, plusz 1 csavar a történetben, ami jobban segít megérteni ezt a valójában hatalmas váltást.
Az első, hogy a Youtube Red előfizetők bármiféle reklám megjelenése nélkül nézhetik a videókat, telefonon és számítógépen egyaránt, ideértve a Gaming és
Kids szolgáltatásokat is. iOS felhasználóknak egy kicsit mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk, az Apple jutalékát a Google teljesen áthárítja a fogyasztókra,
így 13 dollárba kerül a RED havidíj nekik. A Youtube állítása szerint, a befolyó összegek nagy részét magukat a tartalom előállítóknak forgatnák vissza (hogy mekkora százalékról van szó, egyelőre nem tudni)

A második funkció, hogy az előfizetők a Youtube alkalmazását mobiltelefonon futtathatják a háttérben is, ettől nem hallgat el a videó hangja ha másik alkalmazásra váltunk, vagy csak simán lezárjuk a képernyőt.

A harmadik szintén nem elhanyagolható előny, hogy különböző paraméterekkel, (felbontás, méret) lehetőség nyílik a videók letöltésére, és offline nézésére. A letöltött videók az alapbeállítás szerint 30 napig maradnak az eszközön.

Ez eddig szép és jó. De mit jelent pontosan a tartalom gyártóknak? És a nézőknek, akik nem tudnak/nem kívánnak előfizetni? A Google állítása szerint azok a nézők, akik nem fizetnek elő, számukra semmi sem változik, minden marad az eredetiben.
A tartalomgyártók számára azonban “visszautasíthatatlan” ajánlat érkezik. Ha nem fogadják el a Youtube új feltételeit, videóikat elrejtik a publikus nézetből.

youtube red

Mire játszhat a Google?
A történethez még az is hozzátartoik, hogy a Red-előfizetők hozzáférést kapnak a Google korlátlan zenehallgatást kínáló, 2016-ban induló Play Music All Access szolgáltatásához is. A házasítás eredménye, hogy a dolog visszafele is működik:
A zenei előfizetők is hozzáférnek a RED-hez.
Ezen kívül saját gyártású, nagy költségvetésű extra tartalmak fognak készülni a Youtube legnagyobb sztárjaival, (PewDiePie, CollegeHumor, The Fine Brothers) az Amazon és a Netflix mintájára.
Ezekkel így együttvéve, az egységes Google előfizetéssel egy szórakoztatóipari monstrum jön létre.

Valóban a RED hozná meg a TV jövőbeli versenyképes alternatíváját? Megéri-e idővel komplett TV csatornáknak Youtube-ra költöznie, vagy egyszerűen a Youtube maga termeli ki majd őket, és amit jelenleg TV-nek gondolunk, most kapja meg a halálos ítéletét? A professzionális tartalomgyártás útmutatás lenne az igazi TV csatornáknak – gyertek, a jövő megérkezett? Életképes lehet-e, az alapvetően felhasználók által készített tartalmak mellett
nagy költségvetésű show-műsorok átköltöztetése erre a platformra?
Az egyértelműen látszik, hogy a Google mostantól rendszeres előfizetőket szeretne, és az eddigi reklámbevételek
megosztása helyett előfizetési összegekből csábítja a tartalom előállítóit, ráadásul egy nagyobb részesedéssel.
Elég jelentős lépés ez a Google részéről, főleg hogy elég rámenősen (de kétségkívül előnyökkel) próbálja keresztülnyomni az embereken – amire már viszont többször is ráfázott, mielőtt még kicsit is népszerű lehetett volna az elképzelés. Egy “átszoktatási” fázis után nem elképzelhetetlen, hogy a reklámok így vagy úgy, de visszacsorognak majd a Youtube-TV új világába.

Vélemény, hozzászólás?