BugTV vendégblog: Nagy brandek a Youtube-on

Youtube céges marketing A marketing kötelező eleme a Youtube jelenlét

Jó márkának lenni a Youtube-on? – Ilyen a nagy brandek jelenléte

A reklámok már elkattinthatók, a tevékenységek már-már nevetséges precizitással mérhetők, a célpiac visszajelzései azonnaliak. A digitális forradalom teljesen átalakította azt, ahogyan egy cégről és a reklámjairól gondolkodunk (illetve ahogy befogadjuk azokat).
Mindez mérettől függetlenül komoly kihívásokat jelent minden cégnek. Neked is, nekem is és a Coca-Colának is. A marketing- és reklámszakma kénytelen lecserélni a játékszereit és új szemléletekkel dolgozni.
Ilyen új szemlélet pl. az inbound marketing, amikor egyszerűen átmész tartalomszolgáltatóba. A klasszikus marketingkommunikáció egyoldalú (a cég beszél hozzád), az inbound marketingben viszont párbeszédek alakulnak ki. Ráadásul nem további reklámzajt csinálsz, hanem tartalmat adsz. Ez pedig azért működik kiválóan, mert az interneten mindenki tartalmakat fogyaszt. Például videókat.
Nézzük, hogy a nagy cégek hogyan telepedtek meg a Youtube-on.

100 cég havi 10 000 videója

A 100 legnagyobb multinacionális cég együttesen havi 10 000 videóval építi a közönségét (amitől természetesen üzleti eredményeket vár). Ez a szám évente átlagosan 73%-kal nő, 2009-ben még ugyanezek a cégek havi 1500 videót posztoltak Youtube-ra, 2010-ben már havi 3000 videónál jártak.
Valóban igény van ennyi videóra?
Hát hogyne lenne. Ők 100-an 9,5 milliárdos nézettséget szereztek, melyet 2200 csatornára feltöltött (egy cégnek több csatornája van) 258 000 videóval értek el.
Egyébként ha az érem másik oldalát nézzük, akkor ennek a videótömegnek a fele 1000-nél kevesebb nézettséget kap, és mindössze a videók 0,6%-a kúszik 1 milliós nézettség fölé.
Tanulság: terjeszteni, terjeszteni, terjeszteni.
(Az adatokat a Pixability gyűjtötte)

A 10 márka a legtöbb feliratkozóval*

Vezet a Red Bull (3 542 145 feliratkozó), 1 millióval kevesebb feliratkozója van a második helyezett Playstationnek, a GoPro már szűk 2 millió feliratkozóval a harmadik. A dobogóról lemaradtak sorrendben: Apple, Rockstar, Machinimia, Nike Football, Rovio Entertainment, Ubisoft és Samsung Mobile. A Google Chrome is felfért a 14. helyre.
Nézettség szerint a Rovio Entertainment 1,5 milliárd megtekintéssel biztos első, második a Red Bull. A „kis” közönséggel (302 000 feliratkozó) rendelkező Coca-Cola nézettség szerint a 8., tehát elmondhatjuk, hogy ők a leghatékonyabbak.
Tanulság: terjeszkedni.
Jó terjeszkedésnek számít az, hogy néhány csatorna több nyelven is készít videókat, mert az internet országhatárokon átível, és a célpiacuk is többnyelvű, hiszen multikról van szó.
(* Most cégekről és márkákról van szó, nem arról, hogy a Youtube-on ki a legnagyobb nézettségkirály. PewDiePie-nak ebben a pillanatban 27 millió feliratkozója van.)

Mit jelent neked a Red Bull (és a többiek) sikere?

Legitimálja az egész „kampányt” (már amennyiben kampánynak lehet nevezni a folyamatos jelenlétet), erre a legitimációra pedig égető szükség van.
Valljuk be magunknak: a marketingesek többsége még mindig csak ímmel-ámmal merészkedik fel Youtube-ra, hiszen hiába létezik évek óta az oldal, mégis olyan új és furcsa dolog, amelyről az egyetemen alig eshetett szó. Hogyan integráljuk a marketingbe? Mivel jelenjünk meg? Az ehhez hasonló kérdésekre az itthoni gyakorlat alig tud válaszolni.
Ha körbenézel, akkor te is látod, hogy egy hazai cég Youtube-csatornája (ami sikeres is) még mindig valami csodaszámba menő dolog, ami akkora teljesítmény, hogy azonnal nyerhető is vele egy díj („hű micsoda innováció!”).
Pedig a Youtube csodálatos marketingeszköz: gondolj bele, hogy a Red Bull mindenféle reklámtarifák kifizetése nélkül elér 3,5 millió embert. Ez mind célpiac (logikusan csak a célpiac iratkozik fel).
Ezek a számok kiválóak, viszont még növelhetők, és a tendencia (az előbb említett évi 73%-os bővülés) is azt mutatja, hogy a YouTube-ot használó cégek még nagyobbra fognak nőni. A mostani marketinges szemléletváltás is a tartalomszolgáltatás felé löki a cégeket.
Persze maradjunk a realitások talaján, itthon nem fogsz 3,5 milliós tábort összeszedni, mert nem akkora az ország.

De ha szeretnél egy dinamikusan és kiszámíthatóan növekedő, sikeres és minden irányelvnek megfelelő csatornát, kérd ajánlatunkat!

www.mrbugtv.com

Vélemény, hozzászólás?