Sony HDR-FX1000 kamera teszt

Sony kamera teszt Sony HDR-FX1000 kamera teszt

A Sony HDR-FX1000 kazettás HDV kamerát elegendő manuális kezelőszervvel látták el ahhoz, hogy 3199 dolláros gyártó által ajánlott árával a legtöbb vásárlót boldoggá tegye, de egy profi videós ezeket kevésnek, a dizájnt pedig zsúfoltnak találná. A HDR-FX1000 nagyon korlátozott az audió csatlakoztatási lehetőségeket tekintve (nincs XLR bemenete), a gombkiosztás pedig egyszerűen szörnyű. Hozzá kell tenni viszont, hogy 3200 dollár alatti áron nem sok HD kamerát találunk ilyen mennyiségű kezelőszervvel, ezért az árért jó értéket képvisel a modell. Másrészt a HDR-FX1000 meglepően jól eredményt ért el a videó teljesítmény tesztünkben, így akinek fontosabb a képminőség, mint a kézi beállítások palettája, annak tökéletes vétel lehet. 1750 dollárral drágábban a Sony HVR-Z5U is említésre méltó, ami nagyon hasonló a HDR-FX1000-hez, de jobb audió kezelési és csatlakozási lehetőségekkel, valamint natív-progresszív CMOS érzékelőkkel szerelték fel.

sony kamera

Dizájn, használhatóság
Az alapvető beállítások komplex rendszere bonyolulttá teszi az FX1000 kezelését.
Felső-közép kategóriás létére a HDR-FX1000 lehetne egyszerűbben kezelhető. Annak ellenére, hogy jóval kevesebbet tud, mint egy felsőbb kategóriás kamera, zsúfoltnak és bonyolultnak érződik. Vegyük példának az FX1000 manuális vezérlését. Ha például a zársebességet szeretnénk beállítani, először manuális módba kell kapcsolni a készüléket. Ezután meg kell keresnünk a zársebesség gombot, ami manuális módba teszi a zársebesség állítást. Végül egy erre alkalmatlan görgővel tudjuk beállítani a kívánt értéket. Túl sok gombot kell megnyomni a legegyszerűbb és legalapvetőbb kézi beállítások eléréséhez. A Canon rendszerében az XL H1A-n egy tárcsa segítségével választhatunk a rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás, vagy teljesen manuális módok közül, ami sokkal kézenfekvőbb megoldás. Minden menüpont, és számos kezelőszerv is a beépített görgővel irányítható a HDR-FX1000-en, ami a kamera bal oldalán található. Ez a görgő több szempontból is problémás: a finoman bordázott felület nagyon rossz fogást biztosít, rossz helyen van, és nyilvánvalóan nem alkalmas akció közbeni kezelésre. A nagyobb ujjú felhasználók elviselhetetlennek fogják találni a görgőt, ami nagy hátrány figyelembe véve azt, hogy mennyi mindent kell rajta keresztül kezelnünk.

Funkciók
Jóval több funkció, mint amennyit egy felső kategóriás hobbikamera tud, de közel sem annyi, mint egy teljes értékű profi készüléken.
Az FX1000 egy profi szintű kamera rengeteg funkcióval, amik kezelése egy átlagos vásárlónak túl bonyolult feladat. Ha nincs szükséged rá, hogy beállíthasd a gamma görbét, a fekete szinteket és a színt, akkor érdemes inkább a felső kategóriás hobbikamerák között körülnézned. De ha szeretsz játszadozni a beállítási lehetőségekkel, az FX1000 jó szórakozást fog nyújtani. Meg kell jegyezni, hogy az FX1000 nem biztosítja ugyanazt a szintű kontrollt mint a Canon HDV kamerák, a kezelése pedig néha zavaró. Összességében az FX1000 automata funkciói jók, bár az automata/kézi kezelés kombinálása már kényelmetlenné válhat. A Sony gépén a deikált módválasztó tárcsa hiánya miatt nehéz megmondani, hogy melyik funkció van éppen manuális, és melyik automatikus módban (legalábbis anélkül, hogy az LCD-n néznénk meg, ezzel viszont az ott látott képtől veszünk el helyet). Ezek mellett úgy találtuk, hogy a kamera sokszor túlkompenzál és nem a legjobb szintre módosítja a beállításokat. Például a gyenge fényben végzett tesztünk alatt leromlott a színpontosság, amikor +6dB-es érzékenységről +12dB-re váltottunk. Ez azt jelenti, hogy a készülék túl szűkre zárta a rekeszt, hogy kompenzáljon a nagyobb fénnyel szemben, ezáltal pontatlanabbá téve a színeket.

sony 1000

Teljesítmény
Az FX1000 sok drágább modellnél jobban teljesített az élességet tekintve, míg más területeken azonos eredményt ért el.
Őszintén szólva az FX1000 eredményei megleptek minket. Arra például nem számítottunk, hogy lenyomja élességben a Canon XL H1A-t, az pedig, hogy az FX 1000 más kategóriákban is versenybe száll a Canon-nal, elég sokat jelent. A Sony viszonylag jól kezelte a videózást gyenge fényben, kicsivel kevesebb zajt generálva, mint a Canon, viszont egy árnyalatnyival több fényre van szüksége, hogy használható képet vegyen fel. A mozgó téma eredményei is egész jók lettek, ami leginkább annak köszönhető, hogy a kamera akkor is képes éles részletek megörökítésére, ha az alany mozgásban van. Képstabilizációt tekintve a Sony FX 1000 szintén szép számokat produkált. A beépített optikai képstabilizátorral a Sony FX1000 durván ugyanannyira tudta ellensúlyozni a rezgést, mint a jóval nagyobb Canon XL H1A, valamint kétszer olyan jó eredményeket ért el, mint a hordozható Canon XH A1S. Az üzemidő nem bizonyult a legjobbnak, de ez leginkább amiatt van, hogy a Sony kis kapacitású akkuval szereli az FX1000-t. Felárért beszerezhető hozzá jóval nagyobb kapacitású akku, ami jó pár óráig fogja bírni két töltés között.

Összegzés
Ha profi szintű képminőséget szeretnél elfogadható áron, az FX1000 kitűnő választás.
A Sony HDR-FX1000 (3199 dolláros ajánlott fogyasztói árral) nem nyújtja épp azt, amit elvárnánk egy profi kamerától – legszembetűnőbb a hangszabályozás, csatlakozási lehetőségek és a cserélhető objektív hiánya. Mindenesetre tesztünk alapján látható, hogy globális tekintetben felveszi a versenyt a profi kamerákkal, ha teljesítményről van szó. A kamera által rögzített képek a legélesebbek között vannak, amit valaha láttunk, és a mozgó téma is élesnek és részlet telinek bizonyult tesztünkben. Ezt a kiváló képminőséget látva, ami egy (a profikhoz viszonyítva) relatíve olcsó gép produkált, őszintén meglepődtünk. Az, hogy a kamera HDV képet rögzít MiniDV kazettára, hab a tortán – a kazetta olcsó, a HDV-vel pedig könnyű dolgozni. A HDR-FX1000 nem azoknak való, akik a finom, precíz beállításokkal szeretnek foglalkozni. Bár van manuális kezelési lehetőség, a megoldások kényelmetlenek és zavaróak. Ha szép tárcsákra, letisztult gombkiosztásra és kézenfekvőbb kezelőfelületre vágysz, nézz körül a nagyobb készülékek között, mint például a Canon XL H1A.

Összességében a HDR-FX1000 egy kitűnő teljesítménnyel és jól eltalált funkciókkal bíró videokamera. Nem a legkönnyebben kezelhető eszköz, nem elegáns és nem is tud mindent, amit a drágább kamerák igen, de ez még nem jelenti azt, hogy rossz készülék lenne. Ha az esetlen kezelőfelület nem tántorít el, a HDR-FX1000 jó választás lehet, amennyiben profi videóminőséget szeretnél elfogadható áron.

Vélemény, hozzászólás?