Hogyan készítsünk videó klippet?

Videoklip készítése Videó klip készítés alapok

Nagyjából ugyanannyi időnkbe fog telni elkészíteni egy jó videoklipet, mint egy rosszat.

A kreatív munka még közel sem ér véget ott, hogy előrukkoltunk az ötlettel.
Ez egy hosszú folyamat kezdete, és még sok fázison kell átvergődni a szereplőválogatástól a helyszínkeresésen át az utómunka stúdióban eltöltött hosszú órákról nem is beszélve. Hogy mire szeretnénk kilyukadni?
Akkor érdemes belepakolni a munkaórákat, amíg tart a kreatív folyamat, készítsünk igazán ütős koncepciót.

Mérjük fel jól pénzügyi határainkat

Határozzuk meg a költségkeretet.
Hiába találunk ki egy remek videoklipet, ha nincs rá elegendő pénz. De ne feledjük: egyes bonyolultnak tűnő technikai megoldások a profi vágók számára lehet, hogy egyszerű rutin feladatot jelentenek.
Persze ha a tengerparton szeretnénk forgatni számolni kell a stáb utaztatásának költségével… Kivéve, ha megoldjuk greenboxban.
Érdeklődjön tehát a lehetőségekről, hiszen a mai technikákkal SZINTE minden pótolható.
Az egyeztetések során kiderül, hogy az ötlet hogyan valósítható meg az adott költségek mellett.

Tanulmányozzuk a videoklipeket

A videoklip egészen szabad műfaj. Figyeljük meg alaposan
a számunkra kedves klipeket, mintegy elemezve azokat, akár hang nélkül. Mitől egészen zseniális? Mennyire rúgja fel a hagyományos televíziózás szabályait? Figyeljük meg az időrendiséget, a térbeli ugrásokat, a következetlenségeket… Hiszen épp ettől szárnyalhat a fantáziánk korlátlanul.

Bízzuk a képekre a feladatot

Nyomot szeretnénk hagyni zenénkkel az emberekben?
Kössük össze képekkel, hogy minél erőteljesebb legyen az élmény!
Vizuálisan legyen olyan erős a koncepció, hogy hang nélkül is
tökéletesen lehessen érteni klipünket.
Találjunk ki egy hatásos képet, abba ágyazzuk bele, vagy onnan bontsuk ki a történetet. A zene és a kép is
határokon és kultúrákon ível át, hagyjuk kibontakozni.

Gondolkodjunk történetekben

Ha egy történet köré szeretnénk felfonni klipünk képi világának szálát, nyúljunk bátran a klasszikus háromfelvonásos szerkezethez. Az indulás után egyből egy
érdekes jelenetbe csöppenünk, ahol már sejthető a konfliktus.
A videoklip nagyon hasonló a reklámhoz ezen a ponton, hiszen mind a környezetnek, mind a karaktereknek erősen stilizáltaknak kell lenniük, hogy a néző kétség nélkül ismerhesse fel a szituációt, ha az nonszensz, akkor is.
Ezután a helyzet furcsává válik, esetleg tovább bonyolódik. Ez  többnyire a szereplők valamilyen kihívással való szembenézéséből következik.
Végül oldjuk meg a helyzetet egy nem várt fordulattal, aminek a hatására a szereplők is megváltoznak. Az már csak az extra fűszerezés ha kicsit megborítjuk ezt a lineáris idővezetést, de jól át kell gondolni hogy mennyire szükséges, és mennyire következik a zenéből.

Egyszerűség

Az egyszerűségre való törekvés nem csak a reklámokra, de a video klippekre is alkalmazható jó tanács. Ha pedig kifejezetten alacsony büdzsé áll rendelkezésre, akkor hatványozottan érvényes…

Ha kifejezetten olcsón kell elkészítenünk egy videoklipet, kicsit bizarrul hangzik, de örüljünk a lehetőségnek. Rá leszünk
kényszerítve hogy elhagyjuk a sallangot, és maximálisan a lényegre koncentráljunk. Igen, talán mindig is ezt kellene kiindulópontnak venni, még óriásbüdzsé megléte esetén is.

Tiszta lappal, csupasz, sallangmentes gondolkozással induljunk neki a videoklip készítés folyamatának, még akkor is, ha viszonylag nagy költségkerettel rendelkezünk. A YouTube videók korában a nézők már hozzászoktak a rosszabb minőségű videókhoz, így a minőség miatt nem érdemes aggódni, az ötletért már annál inkább.

Vélemény, hozzászólás?