Banner méretek és típusok

Banner méretek, típusok Banner méretek, típusok

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen banner méretet is válasszunk. Ezért bemutatjuk, milyen típusú bannerek léteznek, ha fix megkötésekkel találkozunk.

Minden hirdetőnek a banner mérete fontos szempont, ezért kell tudni, hogy a bannert végül megjelenítő weboldal milyen banner méreteket fogad el, valamint az sem utolsó szempont, hogy mennyibe fog kerülni az egyes banner méretek megjelenése. Többnyire minél nagyobb kiterjedésű egy banner, minél nagyobb felületet foglal el az adott honlapból, annál nagyobb megjelenési díjjal kell számolni. Az adminok sokszor meghatározzák a banner file méretének maximumát, illetve a fájl típusát is. Ezek azért is lényegesek, az oldal letöltődési sebessége függ a megjelenített bannerek méretétől és számától is.

Eltérő méretűek az egyes honlapok által fenntartott hirdetési felületek, emiatt szükséges lehet, hogy egy cégnek több banner mérettel is rendelkeznie kell. Amikor a honlapokat építik, nem mindig igazodnak szabványméretekhez, emiatt az is előfordulhat, hogy egyedi méretben kell a honlapra a bannert készíttetni. Ezért a banner készítése előtt mindenképp kérdezze meg a honlap üzemeltetőjétől, hogy milyen méretű (pixelben megadva) illetve file méretű (kbyte-ban) bannert helyezhet el az oldalán.

Az Internet Advertising Bureau (IAB) meghatározása szerint az alábbi standard banner méretek és típusok léteznek:

Micro button:
88×31 pixel méretű, gyakorlatilag csak egy kis gomb.

Button
120×90 vagy 120×60 pixel méretű, nagyon kicsi banner, amit a honlapon elhelyezkedő kihasználatlan helyekre rakhatóak fel.

Roll-over banner
Ha a kurzort a reklámcsík fölé húzzuk, az egy adott irányban kinyílik.

Billboard banner
Jellemzően olyan nagyméretű és figyelemfelkeltő banner, ami teljesen bezárható, és bármikor újranyitható az oldalon. Miután bezártuk, csak a nyitásra alkalmas gomb marad a helyén, és az oldal tartalma ehhez igazodik. A Billboard banner előnye, hogy a felhasználókat interakcióra buzdítja, és mérete miatt rögtön a figyelem középpontjába kerül.
Ideális esetben olyan formát kell alkalmazni, mely rövid ideig, a legkevésbé zavarja az oldal látogatóit az oldal tartalmának megnézésében.
Mérete általában 330×247
Magyarországon jelenleg az egyik legtöbbet alkalmazott hirdetési típus, Amerikában már egyre csökkenő tendenciát mutat.

Popup banner
Mindenki által jól ismert, a weboldal megnyitásakor egy új, kis méretű ablakban ugrik fel a hirdetés.

Shaped Popup (formázott popup)
A hirdetés tárgyát jelentő márka, termék vagy logo formájára formázott ablakban jelenik meg. A formázott pop-up banner egy erős márka kommunikációs képességgel bír mely alapvetően nagy figyelemfelkeltő hatással rendelkezik.

Skyscraper
Az igazán nagyméretű, álló bannereket hívjuk így. Kiterjedése általában 160×600, vagy 120×600 pixel.

Interstatial
Általában egy teljes képernyőt elfoglaló hirdetési felület, melyből továbblépni csak a reklámban előre beállított megjelenési idő leteltével lehetséges, vagy pedig a reklám alatt elhelyezett “tovább” gombra/linkre való kattintással. Tehát előbb jelenik meg a képernyőn, mint a beírt oldal nyitóoldala.

Rich médiás bannerek
Olyan bannerek, amelyeknél valamilyen játék, teszt, legördülés vagy egyéb interaktív elemek vannak beépítve, hogy íj módon minél inkább felkeltsék az oldal látogatóinak érdeklődését.

Sticky (ragadós banner)
Az oldal görgetésével együtt a reklámcsík követi a kurzort is.

Take-over, Full-page Overlay
A böngésző teljes felületét elfoglalja, így a figyelem teljes egésze a reklámozandó termékre összpontosul. Egy nagyméretű Flash animáció lefut, mely lehet akár részben átlátszó is, mely segítségével még jobban beleolvadhat a befogadó oldalba.

Floating-ad (lebegő reklám)
A lebegő reklám két részből tevődik össze: egy átlagos méretű és elhelyezkedésű bannerből, és egy, az aktuális oldal tetszőleges részén levő Flash animációból. Ez a lebegő, figyelemfelhívó rész egy előre megtervezett útvonal megtétele után eltűnik, vagy megáll, többnyire a hozzá tartozó banner fölött. Ajánlott, hogy a lebegő részt a felhasználó, annak eltűnését megelőzően kikapcsolhassa.

Pointer reklám
Az egér kurzort egy kis késleltetéssel követő, figyelemfelkeltő kisméretű animáció, amely kattintható is.

Expanding-ad (rollover)
Beépített időzítésre, vagy a felhasználó kattintására nyílik fel: az aktivizálás után a felülete az eredeti banner méretének két-háromszorosára nő, amelyen sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a kívánt üzenet célbejuttatásához. Ha a kinyílás a felhasználó kattintásától függ, akkor a hirdetés iránt nem érdeklődő felhasználókra nem fog zavaró hatást gyakorolni, de így a kívánt hatékonyság is elmaradhat.

Ezek közül bármelyik bannert elkészítjük Önnek, kérje egyedi ajánlatunkat!

Vélemény, hozzászólás?