A virtuális valóság a film jövője?

360_vr_film

Az IMAX készen áll rá hogy VR mozi termeket nyisson, de Steven Spielberg szerint a technika túl veszélyes a filmeseknek.

Először jött a hang, majd a színesfilm, majd a 3D mozik – és most úgy tűnik a Virtuális Valóság lesz az új innováció a filmkészítőknek. Vagyis inkább „élmény-készítőknek”. Csak egy nappal a Google VR kamerájának bejelentése után az IMAX felfedte terveit egy prémium helyhez kötött virtuális valóság szórakoztató központról. A mozikban, multiplexekben vagy bevásárlóközpontokban kínálnak majd Hollywood-i  gyártású VR élményeket.

Néhány nagy név már érdeklődést is mutat, a Transformers rendező Michael Bay tárgyal az IMAX-al a lehetséges projektekről. Bay szerint az új technológia segít a közönségnek közelebbről átérezni a világokat amiket létrehoz.

Pontosan nem tudjuk mely filmrendezők csatlakoznak még a kezdeményezéshez, de egy valakivel biztosan nem számolhatunk, aki pedig nem más, mint Steven Spielberg. A Cannes-i filmfesztiválon a háromszoros Oscar-díjas rendező kifejtette, hogy véleménye szerint a filmművészetet korlátozza az új technika.

„Azt hiszem, egy veszélyes úton járunk a virtuális valóság kapcsán. Az egyetlen ok, amiért azt gondolom ez veszélyes, mert a nézőknek túl szabad mozgásteret ad, és a mesemondók elvesztik kontrollt, hogy azt mutassák meg, amit valóban láttatni szeretnének.” – mondta Spielberg.

Más filmrendezők azonban a VR-ra olyan eszközként tekintenek, amely megadja a lehetőségét annak, hogy új kapcsolat alakuljon ki a nézők és a rendező között. Hasonló véleményen van Heather Wright is, az Aardman Animations producere (Wallace & Gromit) aki jelenleg is több VR-projekten dolgozik:

„A rendezők a film készítés során számos eszközt használhatnak, hogy végigvezessék a nézőt az úton, pontosan az akaratuk szerint, előre szigorúan megszabott módon. A VR-ban a nézőknek maguknak kell felfedezni és összeilleszteni a történetet Ehhez egy teljesen új filmnyelvre van szükség, ami biztosan izgalmas, de hagyja, hogy a rendező keresztülvigye saját személyiségét.”

Ez egy merész lépés az IMAX-től, melyben egy helyhez kötött, de elzárt élményt kínál a nézőinek. Mert hiába sikeres a vállalkozás a hatalmas vásznakon, a VR-t az egyén mindenképpen csak elszeparáltan képes átélni.

„Úgy gondoljuk, hogy a VR a multiplexekben ugyanolyan társasági élményt lesz képes teremteni, amiért az emberek egyébként szeretnek moziba járni.” – nyilatkozta Richard Gelfond, IMAX CEO.

Bizonyára időbe telik majd amíg az IMAX és Bay megreformálják a VR-t ezen a módon, ahogy az élvonalban a legnagyobb stúdiók is éppen hogy csak belekóstoltak az új lehetőségbe.